FAQ - 8.5. Obranné a ochranné prvky

  • - Jak zjistím, jestli jde na mé město útok?
    Sleduj ikonu „Aktivity“ – pokud bude na cestě nepřátelský útok nebo špionáž, ikona bude svítit červeně. Pohyb cizích jednotek k tvému městu se též zobrazí v okně se seznamem aktivit.




    - K čemu potřebuji Strážní věž?
    Díky Strážní věži můžeš vidět jednotky blížící se k tvému městu včetně následujících podrobností:


    - typ mise: útok, špionáž, přesun jednotek,…
    - přátelská / nepřátelská mise
    - odkud (z kterého města) kam (do kterého města) jednotky jdou
    - typ a počet jednotek na cestě
    - čas příchodu jednotek



    - Vidím příchozí útok, ale nevidím jednotky. Co mohu udělat, abych jednotky viděl?
    Abys viděl příchozí jednotky, musíš mít Strážní věž, která není nižší o více než 2 úrovně než útočníkova úroveň špionáže. Například pokud má útočník špionáž na úrovni 29, musíš mít Strážní věž alespoň na úrovni 27, abys viděl jeho jednotky.
    Zkrátka pokud jednotky nevidíš, dál vylepšuj Strážní věž.



    - Hradby – Jak pomáhají při obraně města?
    Hradby jsou první překážkou, se kterou se musí nepřátelské jednotky vypořádat, když se snaží vniknout k tobě do města. Každá úroveň hradeb má určitou hodnotu výdrže; čím vyšší úroveň hradeb, tím vyšší hodnota – což znamená více úsilí (síly), kterou musí nepřítel vynaložit, aby zničil jednu úroveň hradeb. Pouze pokud nepřítel dokáže zničit jednu úroveň hradeb, mohou jeho jednotky vstoupit do tvého města a dojde na boj s tvými jednotkami. Hodnoty výdrže jednotlivých úrovní najdete v detailech budovy Hradby, stačí kliknout na tlačítko „Ukázat podrobnosti“.




    Nezapomeň, že hradby jen pomáhají při obraně města, neposkytují úplnou ochranu před útoky.



    - Jak mohu bránit své město, když na mě někdo útočí?
    Tentlan je strategická hra a vzájemné interakce (včetně útoků) jsou jedním z jejích základních rysů. Proto se může stát, že na tebe jiný hráč zaútočí. Avšak existuje několik způsobů, jak se bránit vydrancování města a ztrátě jednotek.


    1) Nenechávej ve městě mnoho suroviny, když jsi offline
    Nebude-li u tebe ve městě žádná kořist (případně jen minimální), je nepravděpodobné, že by na tebe někdo útočil. Pokud je to tedy možné, utrať všechny suroviny, než se odhlásíš. Tím uděláš ze svého města méně atraktivní cíl pro potenciální útočníky hledající suroviny.


    2) Pošli svou armádu (a suroviny) pryč z města
    Tato taktika je vhodná ve chvíli, kdy vidíš příchozí útok, na jehož dopad nemá smysl čekat, protože je armáda útočníka příliš silná nebo protože se ti to prostě z nějakého jiného důvodu nevyplatí. Tento manévr též přijde vhod, pokud víš, že budeš delší dobu offline a bojíš se nechat své jednotky a suroviny ve městě nechráněné. Existuje hned několik způsobů, jak poslat jednotky a suroviny pryč z města.


    a) Zeptej se kolegů z kmene, jestli můžeš nechat své jednotky a suroviny na nějakou dobu v jejich městě (nebo městech), zatímco budeš offline. Má to smysl zejména, jsou-li u tebe v kmenu dost silní hráči, kteří nebudou jen tak napadeni někým jiným.


    b) Použij „ZÁCHRANNOU“ taktiku – neboli pošli své jednotky na špionáž (nebo útok) proti neaktivnímu hráči s nízkým skóre nebo na barbarskou vesnici úrovně 1 nebo 2.


    Účel této falešné špionáže či falešného útoku je poslat pryč jednotky (případně i suroviny), ne někoho špehovat nebo na někoho útočit. Chceš-li poslat jednotky z města, jdi na Mapu světa a hledej neaktivního hráče (na mapě jsou zobrazeni šedě) nebo Barbary. Pokud potřebuješ poslat armádu pryč na 4 hodiny, hledej neaktivní město nebo barbarskou vesnici vzdálenou 2 hodiny od sebe (2 hodiny cesta tam, 2 hodiny cesta zpět). A jelikož se celá armáda pohybuje rychlostí její nejpomalejší jednotky, je dobré do ní zahrnout alespoň jednu pomalou jednotku, která bude pohyb armády zpomalovat.


    Pokud jsi našel vhodný cíl, klikni na něj a z dostupných možností vyber „Vyslat zvědy“ nebo „Zaútočit“. Potom vyber jednotky, které si přeješ poslat pryč, případně i suroviny, je-li to třeba, (všechny jednotky kromě Zvědů, mají určitou nosnost, mohou tedy na této misi zároveň nést suroviny) a klikni na tlačítko „Vyslat armádu“.


    - Nezapomeň, že pokud vybereš špionáž (varianta „Poslat zvědy“), musí být součástí armády alespoň jeden Zvěd.


    - Pokud je tvůj cíl barbarská vesnice, je lepší vybrat možnost „Poslat zvědy“ raději než „Zaútočit“. Nebudeš totiž zbytečně plýtvat volnými útoky na barbarské vesnice (5 útoků každých 24 hodin). Dojde-li na boj, když jsou tvé jednotky na špionáži (což se může stát, pokud soupeřova obrana tvé Zvědy odhalí a eliminuje), nebude se bitva přesto počítat jako útok (tj. neodečte se z volných útoků na Barbary).


    3) Aktivuj pacifistický mód ("bílou vlajku") nebo ochranný mód
    (obě tyto možnosti jsou prémiové a jejich aktivace stojí tyrkysy)


    - Je-li pacifistický mód aktivovaný, jsou tvé jednotky chráněny před nepřátelským útokem. Tato ochrana se nevztahuje na suroviny, ty mohou být útočníkem i nadále ukradeny. Pacifistický mód může být aktivován na hodinové bázi (může být aktivován pouze v rámci celých hodin). Může být též aktivován ve chvíli, kdy už se ke tvému městu blíží nepřátelský útok.


    - Pokud potřebuješ kompletní ochranu, můžeš aktivovat jednu z Pakalových relikvií (Pakalův pergamen – na 12 hodin; Pakalova relikvie – na 24 hodin; Pakalova maska – na 3 dny).



    - Existují ve hře nějaká opatření pro ochranu před hráči s vyšším skóre?
    Ano, ve hře je hned několik ochranných mechanismů, které mají chránit hráče s nižším skóre před těmi s vyšším skóre.


    1. ZAČÁTEČNICKÁ OCHRANA
    Tato ochrana je aktivována automaticky ve chvíli, kdy se hráč zaregistruje. Začátečnickou ochranu máš, dokud nezískáš skóre 2,400 bodů. Pokud nedovršíš toto skóre během prvních 5 dní od registrace, končí začátečnická ochrana po uplynutí těchto 5 dní.


    - Začátečnická ochrana končí předčasně, pokud zaútočíš na jiného hráče (útoky na barbarské vesnice se nepočítají).


    2. OCHRANA PŘED SILNĚJŠÍMI HRÁČI PŘI POKUSU O OPAKOVÁNÍ ÚTOKU
    Pokud hráč zaútočí na jiného hráče, jehož skóre je 75 % skóre útočníka nebo nižší, a vyhraje bitvu, obránci je garantována ochrana před útoky tohoto hráče pro následujících 12 hodin. Například pokud má útočník 10,000 bodů, tak obránce nesmí mít více než 7,500 bodů, aby mohla být tato ochrana aktivována.


    Nezapomeň také, že
    - tato ochrana se nevztahuje na barbarské vesnice
    - obránce musí být aktivní hráč (tj. nevztahuje se na neaktivní hráče)
    - obránce je chráněn pouze před útoky stejného hráče (tj. nejedná se o kompletní ochranu před útoky všech hráčů)
    - útočník musí vyhrát bitvu (tj. nesmí prohrát nebo zrušit útok před jeho dopadem na cíl)
    - obránce nesmí útočníkovi oplatit útok, dokud trvá tato ochrana (12 hodin), jinak obránce tuto ochranu ztrácí


    3. OCHRANA PŘED PODSTATNĚ SILNĚJŠÍMI HRÁČI
    Aby nedocházelo k situacím, kdy silný hráč vykořisťuje ty začínající, kteří už třeba nemají začátečnickou ochranu, je ve hře tato ochrana, která znemožňuje hráči poslat zvědy nebo útok na jiného hráče, jehož skóre je desetkrát vyšší nebo nižší než jeho vlastní.