Harci rendszer útmutató

 • Ahhoz, hogy megértsük, hogy a harci rendszer hogyan működik, kezdjük el a felépítésével. A csata áll egy előkészítő szakaszból, ahol az egység tulajdonságai mind a támadó és a védő csapatok értékeit meghatározza, valamint egyéb tényezőket, amelyek állandóak maradnak a csata alatt. Körökből/fordulókból, ahol mindkét fél kárt okoz és védekezik egymás ellen attól függően,hogy hány egység maradt meg az adott körben. És egy végeredményből, ahol olyan dolgok vannak, mint például az Itzamna templomba küldendő sérült egységek számának kiszámítása vagy a fosztogatás zajlik. A körökön/fordulókon belül is különböző lépések vannak és addig ismétlődnek míg az egyik csapat vereséget nem szenved vagy amíg a maximum 5 forduló le nem telt (Amennyiben ez után sem dőlt el a csata,az eredmény döntetlennel végződik,függetlenül attól,hogy ki vesztett több egységet ). Menjünk bele egy kicsit a részletekbe is.


  Élőkészítő szakasz


  Ebben a szakaszban mindkét félnek kiszámítja az egységek értékeit, bónuszokkal és büntetésekkel együtt. Ez magában foglalja az épületek, kutatások, rituálék és azon városban levő évszakok által nyújtott bónuszokat,ahonnan a támadó csapatok jönnek,illetve a védő részéről az adott városban ahol a csata zajlik, valamint az áldások,küldetések teljesítéséért kapott jutalmak,Tzolkin keréken nyert bónuszok illetve bizonyos boltban vásárolt tételek, mint például a Kan jogar által kapott bónuszok által elért változásokat számolja ki,valamint azt ,ha kukoricahiány miatt csökken az egységek ellenállása.Ezen hatásoknak a kiszámítása ilyen egyszerű: ha egy épület ad erősségre bónusz + 3%-ot, és az erő alapja egy speciális egység 100, akkor annak az ereje olyan mintha 103 egység lenne. Ne feledjük azonban, hogy a Jaguár Templomban látható értékek nem az alap értékeket,hanem a jelenlegi bónuszok által kapott végső értékeket mutatja.


  Továbbá minden félnek még négy "tényező" számít bele a fordulók között:

  • A Szerencse értéke: Véletlen 0% és a fentebb írt dolgok által (épületek, kutatások, rituálék, stb) kapott szerencse bónuszok által kapott maximum 10% között. Például egy Sztélé épület 5-ös szinten 5% szerencse bónuszt ad, és ha nincs más szerencsét növelő bónusz,akkor a végső szerencse értéke 0 és 5% között fog mozogni. A szerencse közvetlen szerepet játszik a végső kár összegében amit az ellenfél okozhat, mint ahogy azt később látni fogjuk.
  • Regenerálási érték: Ez egy fix érték, amely az egységek és a sámánok számától függ ,maximum 30% -ig. Tehát, ha ugyanannyi sámánt küldesz,mint ahány egységet akkor összesen 3% regenerálási bónuszt kap az egész csapat (így ahhoz,hogy a maximális hatást,a 30%-ot elérjük, egységenként 10 sámánt kell küldeni). A következő képlettel lehet kiszámítani a kapott értéket:
  Code
  1. (sámánok száma / egységek mennyisége amik nem sámánok vagy kipukamajokok) * 3


  Ha a regeneráció értéke nagyobb, mint nulla,akkor ugyanannyi százaléka az elvesztett egységeknek helyre áll az adott kör végén, mint ahány százalék bónuszt adnak a sámánok(tehát 30%nál ez 30%-al kevesebb veszteséget jelent az adott körben).

  • Pontossági érték: Hasonló a regenerálási értékhez, ez is egy fix érték, amely az egységek és a kipukamajok számától függ,maximum 30% -os bónuszig.Egyforma mennyiségnél a kipukamajok egyenértékű 3%-nyi erő növekedéssel . Ezt ugyanúgy kell kiszámítani, mint a Regenerálódási értéknél:
  Code
  1. (kipukamajokok száma / egységek mennyisége amik nem sámánok vagy kipukamajokok) * 3


  A pontossági érték növeli a tényleges erejét a csapatnak, amikor sebzést okoznak-tehát az okozott sebzés növekedik az adott százalékkal- , mint ahogy azt később láthatjuk.

  • Erő többlet érték: Ha a teljes erő (minden egység ereje együtt véve-ez egyenlő a sebzéssel-) az egyik félnél meghaladja az ellenfél egységeinek teljes kitartását-életerejét- akkor egyetlen kör alatt győzelmet arat az ,aki az erőfölényben volt. A fennmaradó erőtöbbletre pedig bónuszt kap, attól függően,hogy mekkora volt a különbség az erő és az ellenfél állóképessége/kitartása/életereje/ között. Ez a tényező nem lehet nagyobb, mint 99%, és a következőképpen lehet kiszámítani:
  Code
  1. ((az erőtöbbletben levő csapat teljes ereje / ellenfél csapatának teljes állóképessége) - 1) * 100


  Ez az érték közvetlen hatással van arra a sebzésre,amit az ellenfél tud okozni, így minél erősebb a csapat, annál kisebb sebzést kap, mint azt később látni fogjuk.


  *Az erő egyenlő az egységek sebzésével, a kitartás/állóképesség pedig azok életerejével.


  Körök
  Miután az előkészítő szakasz befejeződött, a tényleges csata kezdődik. Mint korábban említettük, a harc több fordulóból áll amíg az egyik fél vereséget nem szenved vagy döntetlennel nem végződik. Minden forduló két részre osztható (az egyik a támadó a másik pedig a védő részére), ahol a felek között váltakozik a támadás és védekezés, és egy úgynevezett "post-round"-ra, ahol a regenerációs érték alkalmazása kerül sorra mindkét félnél (ha van ilyen) mielőtt a következő forduló kezdődik. A sorrend,hogy melyik forduló zajlik le először(a támadó vagy a védő oldal) teljesen mindegy,mivel a veszteségeket csak a következő körben vonja le.


  Fordulók
  Minden forduló azokat a lépéseket tartalmazza,amiket fentebb is leírtunk, pontosan ugyanabban a sorrendben. Fontos, hogy a támogató egységekhez a következő egységek tartoznak: Kémek, sámánok, kipukamajokok, polomok, Pochtecák, Telepesek, Amazon harcosok ; míg minden olyan egység ,ami nem tartozik a támogató egységekhez harci egységnek számít.

  • Erő/Sebzés/ kiszámítása: A csapat okozta sebzést ebben a fordulóban már a teljes erejét számítja, figyelembe véve a fennmaradó egységek mennyiségét ebben a körben (azon egységeket ,melyek kitartása/élete/ nagyobb nullánál,tehát nem haltak meg az előző körben). Mivel az Amazon harcosok támadása egy külön lépésben zajlik, mint ahogy azt látni fogjuk hamarosan, a teljes sebzés két részből fog állni: "globális" erő, ami minden egység erejét magába foglalja, kivéve az Amazon Harcosokét,valamint a másik,ami csak az Amazonok erejét veszi számításba. Ha már ezek az összegek megvannak, szükségünk van két további lépésre,hogy kiszámíthassuk a végleges erőt,amit sebzésre használnak majd az egységeink:
  Code
  1. erő = erő - (erő * ellenfél erő többlet értéke)
  2. erő= erő - (erő * [((az ellenfél teljes ereje / másik csapat teljes állóképessége) - 1) * 100]


  A következő lépésben pedig kiszámítjuk a pontossági - és a szerencse értéket:

  Code
  1. erő = erő + (erő * csapat pontossági értéke) - (erő * ellenfél szerencse értéke)


  Mindkét lépést külön kell alkalmazni a "globális" erőre és az Amazonok erejére, bár a képlet ugyanaz marad. Amint tudjuk a végső erő/sebzés értékeket kivonhatjuk őket közvetlenül a jelenlegi körben védekező csapat kitartásából/életerejéből.

  • Fal támadása: Ha a védőnél van fal, először annak az életereje/kitartása fog csökkenni. Ha a támadó fél ereje elégtelennek bizonyul a fal kitartása ellen, akkor a támadó fél veszít 1 fordulót vagy ha a falat teljesen legyőzték,akkor a globális erőből fennmaradt erőt használjuk fel a következő lépésben-ami a harci egységek támadása lesz-. Ha az ellenfélnek nincs fala, vagy a falat már lerombolták egy korábbi fordulóban, vagy az ellenfél a támadó, ez a lépés kimarad és az adott csapat tovább folytatja a kört.
  • Harci egységek támadása: Ebben a lépésben a csapat globális erejéből szerzett sebzést kivonjuk az ellenfél harci egységeinek(értsd: nem támogató egységek) állóképességéből , a gyengeségük sorrendjében. Így a leggyengébb egység (a csapat legmagasabb "gyengeség" értékű tagjai) kapja a kárt először,így a sebzést levonjuk amíg vagy a fennmaradó sebzés el nem fogy vagy az összes ellenséges harci egység meg nem hal. Az előbbi esetben-tehát ha levontuk a teljes sebzést és még maradt harci egysége az ellenfélnek,akkor- átlépünk közvetlenül az Amazon harcosok támadása lépésre, ha az ebben a körben támadó félnek vannak Amazonjai.Ha nincs,akkor véget ér a forduló. Ez a lépés kimarad, ha az ellenfélnek nincs harci egység a csapatában.
  • Támogató egységek támadása: Csak akkor, ha az ellenfél összes harci egységét már legyőzte, és fennmaradt valamennyi globális erő , ilyenkor a támadó szakaszban levő csapat megtámadja a támogató egységeket és ugyanolyan módon, mint az előző lépésben, kivonja a fennmaradó globális erőt a leggyengébb ellenséges egységtől kezdve, amíg a globális erő el nem fogy vagy minden ellenséges támogató egység meg nem hal. Akárcsak az előző lépésben ez a lépés kimarad, ha az ellenfélnek nincs támogató egysége. A következő lépés ettől a lépéstől függetlenül végbemegy.
  • Amazon harcos támadása: ha van a támadó fordulóban levő csapatban amazon,akkor a már korábban kiszámolt Amazon erőt az ellenfél támogató egységeinek az életerejéből/kitartásából kell kivonni, a leggyengébb támogató egységgel kezdve(amelyiknek a legmagasabb a gyengeség értéke).Ez a lépés kimarad,ha az ellenfélnek nincsenek támogató egységei.

  Miután az első fordulónak vége a támadó és a védő szerepet cserélnek és a második fordulóra kerül sor.


  "Post-round"

  Miután mindkét fordulónak vége,a sámánok meggyógyítják a veszteségek egy részét mindkét félnél mielőtt a következő kör elkezdődik. Mindkét csapatnál kiszámoljuk a veszteségeket a nemrégiben leírtak alapján(tehát ha például volt 5 lándzsás mindegyik kitartása/állóképessége 200, és kaptunk egy sebzést ami pontosan 400 erősségű ,akkor 3 lándzsás megmaradt és 2 vereséget szenvedett.


  Ha már tudjuk a veszteségeket mindkét félnél, már csak regenerációs értéket kell alkalmazni a számolásban. Így azon egységek számának függvénye melyek vissza fog térni az életbe a következő:

  Code
  1. visszanyert egységek = veszteségek *adott csapat regenerálási értéke


 • Végeredmény


  Miután a csata véget ért, számos dolog történhet az eredmények függvényében. A következő történik a győztestől függetlenül:

  • Gyógyítható egységek: A veszteségek az a része,melyek visszaérkezéskor az Itzamna Templomba kerülnek és ott visszatérhetnek a játékoshoz a gyógyítás után. Ez a mennyiség mindkét félnél 8% -tól 15%-a (véletlen) a teljes veszteségnek. Ezek a "gyógyítható" egységek azonban elvesznek, ha nincs Itzamna templom épület az adott városban.
  • Fal szintjének csökkenése: Ha a védőnél volt fal és a falat legyőzték a csatában,akkor a akkor a fal szintje csökken egyet.Legfeljebb az 1. szintig tud csökkenni. Ha a fal 1. szinten van,akkor már nem csökken a szintje.

  A következő történik, ha a támadó fél a győztes, kivéve, ha a csata egy sikertelen kémkedés eredménye:

  • Fosztogatás: Ha a védőnek voltak nyersanyagai a városában,akkor a támadó a bent levő Mészkő, Obszídián és Kakaó maximum 40%-át (+ a csillagjóslás kutatás általi fosztogatás bónusz), vagy a támadó csapatban fennmaradt egységek teljes kapacitását, ha a bent levő nyersanyag 40%-a(+csillagjóslás bónusz) meghaladja a fennmaradó egységek kapacitását.A földalatti barlang épületben védett nyersanyag nem számolható bele a fosztogatáskor hozható nyersanyag mennyiségébe(sem a 40%-ba).(Az ötvösművészet kutatás szintenként +2%-ot ad földalatti barlangban tárolható nyersanyagra). Ezen felül a Mészkövet, Obszídiánt és a kakaót egyforma arányban hozza el,ha az lehetséges.(1:1:1)
  • Egységek tulajdonos cseréje: Az Amazon harcosnak az a tulajdonsága, hogy vereség esetén csatlakozik a legyőzőjéhez,amikor védekezik. Tehát, ha a védőnek volt Amazon harcosa és vesztett,akkor mindegyik a támadóhoz fog csatlakozni és visszatér a támadó csapattal együtt. Ez a tulajdonság azonban csak akkor érvényes, ha az Amazon harcos a védekező oldalon harcol(támadásnál ugyanúgy meghalhatnak mint bármely másik egység).  Forrás:
  http://forums.en.tentlan.com/i…/119-Battle-system-guide/


  Fapados fordítást végezte:
  Sairey
  Felhasznált eszközök:
  -Google Fordító
  -Józan paraszti ész
  -Minimális angol nyelv tudás
  -minimális(2-3hetes)Tentlan játéktapasztalat
  -Tentlan rendszer, szimulátor.  Néhány lényegesebb dolog amit pár perc alatt kikaptam a szövegből nagyon röviden:
  -Legalább 2x akkora(1,99x) támadóerő fölény kell(tehát 2x akkorának kell lennie a csapataid erejének,mint az ellenfél csapatainak kitartásának) ahhoz,hogy az eredeti sebzés 1%-át szenvedjék csak el a csapataid.
  -a támogató egységekhez a következő egységek tartoznak: Kémek, sámánok, kipukamajokok, polomok, Pochtecák, Telepesek, Amazon harcosok ; míg minden olyan egység ,ami nem tartozik a támogató egységekhez harci egységnek számít.
  -Az amazon harcosok csak támogató egységeket támadnak. Sem a falat ,sem egyéb harci egységet nem támadnak meg.(tehát önmagukba az 1.szintű falon sem képesek átjutni) Valamint van 1 tulajdonságuk miszerint ha a védő csapatban vannak és vereséget szenvednek akkor átállnak a támadóhoz,viszont csak akkor,ha a Védő félnél vannak(!). Ha támadásba küldik őket ugyanúgy meghalhatnak.
  -Ha a védő falát leverik a csata alatt,akkor annak szintje 1-el csökken(ha jól értelmeztem nem számít,hogy nyer vagy veszít a védő oldal,ha a falat leütik,annak a szintje csökken.)
  -Maximum a bent levő nyersanyag 40%-át(+csillagjóslás kutatás általi bónusz) lehet elrabolni a támadás során.