ad. 1)
Niestety niczym nie zmienia to faktu, że w grze roi się od socjopatów najeżdżajkących dla samej przyjemności. Niestety gra NIE uczy, jak tego uniknąć. Wydaje się rzeczą oczywistą, aby nie zostawiać wojska i surowców, jednak szczególnie na poczatku jest to trudne. Wysłanie mojej skromnej armii w podróż 12-godzinną to wydatek ponad 2mln kukurydzy (a płatne spowolnienie armi jest zdecydowanie za drogie).
Niemniej uważam, że warto nieco przebudować tutorial o wątek aktywnej obrony i dodać misję "zabezpiecz miasto przed wyjściem z gry", która polegałaby na tym, że gracz ma ustawić armię na wycieczkę z zabraniem wszystkich surowców na minimum godzinę. Z nagrodą Pochtecą, żeby na przyszłość było to łatwiejsze.
Może wydaje się to dziwne, ale wielu graczy, których najechałem wie, że mogą tak zrobić.
Myślę też, że warto ciut przebudować ochronę słabszych graczy i załózmy, że do niskiego pułapu punktów (powiedzmy 10k), mogą być zaatakowani przez maksymalnie 3 razy silniejszego wroga, a nie 10 razy, jak jest to obecnie.
ad 4)
Przychodzi mi na myśl ideal takiej stolicy plemienia. Np. przy plemieniu powyżej 20 członków, pojawia się dodatkowe miasto, będące stolicą plemienia. MIasto na spore premie, ale zaatakowanie takiego miasta dałoby atakującym rózniez wielokrotnie większe zyski niż "zwykłego miasta".
Pozostawiam na razie bez głębszego opisu, jak dopracuję, to może zgłoszę