01. Ogólne pytania: wprowadzenie, bonusy, zapraszanie przyjaciół...

• - Ile czasu zajmuje ukończenie wprowadzenia?
    Wprowadzenie uznaje się za ukończone, gdy masz około 780 punktów. Z reguły zajmuje to 1-1,5 godziny by przejść całe.

- Czy jest jakiś dzienny bonus w Tentlan?
    Tak, jest. Jako dzienny bonus otrzymujesz bursztyn, jednak nie jest on przydzielany automatycznie. Aby go otrzymać, należy zaatakować obóz barbarzyńców. Jeden bursztyn na dzień jest gwarantowany.

- Jak długo trwa ochrona początkujących?
    Kiedy osiągniesz wynik 2,400 punktów lub po 5 dniach od rejestracji w grze, ochrona się kończy.
    Dodatkowo ochrona początkujących zostanie wyłączona jeżeli zaatakujesz jakiegokolwiek gracza (wioski barbarzyńców się nie liczą)

-Gdzie mogę znaleźć link aby zaprosić przyjaciół i uzyskać nagrodę?
    Wciśnij "Ustawienia", ukaże Ci się okno z różnymi opcjami Twojego konta:

Zjedź w dół strony i w sekcji 'Zaproś swoich przyjaciół' odnajdź pole "Twój link":

Możesz skopiować i wkleić link lub od razu podzielić się z nim przez facebooka/twittera lub poprzez e-mail.

- Jak mogę zmienić nazwę mojego miasta?
    Poniżej belki z surowcami znajduje się nazwa Twojego miasta. Po najechaniu na nią kursorem, pokaże się ikonka ręki:

Po kliknięciu na tą ikonkę pojawi się pole w którym będziesz mógł wpisać nową nazwę miasta.

- Które konstrukcje w grze dają punkty, oraz jak są one liczone?
    W Tentlan, budynki, badania, jednostki oraz miasta dają punkty. Są one liczone według poniższych reguł:
    - Każdy poziom budynku daje 10 punktów
    - Każdy poziom badania daje 10 punktów
    - Każda jednostka daje 1 punkt (łącznie z rannymi)
    - Każde nowo założone miasto daje 100 punktów

Również ilość wydanych surowców na budynki/badania/jednostki wpływa na ilość punktów (populacja i czas nie są brane pod uwagę):
    - 1,000 wapienia = 1 punkt
    - 715 obsydianu = 1 punkt
    - 500 kakao = 1 punkt
    - 2,500 kukurydzy = 1 punkt

Tłumaczenie dzięki uprzejmości @Makro