Posts by sairey

  - Mire jó a kutatás?
  A technológiák kutatása nagyon fontos a Tentlánban: különböző technológiákat kell kutatni az épületek, egyéb kutatások, ünnepek és egységek elérhetővé tételéhez. Ráadásul minden kutatás bizonyos bónuszt biztosít (pl. Nagyobb raktárhely, gyorsítások stb.). A csillagvizsgálóban felsorolt összes bónusz megtalálható.


  - Van szintkorlát a technológiák kutatásához?
  Nincs szintkorlátozás, de minél nagyobb szintű az adott kutatás, annál több a fejlesztésekhez szükséges erőforrások mennyisége is,illetve adott szint felett már nem jár több bónusz. A maximális bónusz eléréséhez szükséges szintek a következők:


  - Számtan, természetismeret, mezőgazdaság, gyógyászat, építészet - a 40-es szintig;
  - Mérnökség, Diplomácia, Kereskedelem, Fazekasság, Ötvösművészet - a 30. szintig;
  - Időszámítás, csillagászat, csillagjóslás - a 20. szintig;
  - Világűrtudomány - a 9. szintig.
  A kémkedés kutatására nincsenek korlátozások, mivel nem nyújt bónuszt, de jelentős szerepe van a kémkedésben.(Lásd. GYIK- 8.3 Kémkedés) Angol GYIK 8.3 Kémkedés  - Minden városban újra ki kell fejleszteni a kutatásokat vagy mindre hatással lesz?
  Csak egyszer kell kifejleszteni a kutatásokat mivel azok az adott játékos minden városára érvényesek maradnak.  - Van-e mód a kutatási idő csökkentésére?

  -Csökkentheted a kutatási időt úgy, hogy az évszakot "Nyárra" állítod és ezzel +20% gyorsítást kapsz.
  -Emellett a Csillagvizsgáló minden szintje további 2% -kal gyorsítja fel a kutatást (Maximum 40.szintig= +80%)
  Ezzel a két módszerrel +100%-ot érhetsz el,vagyis feleannyi időbe telik majd 1-1 kutatás.  Forrás: FAQ - 5. Research


  Fapados fordítást végezte:
  Sairey


  Felhasznált eszközök:
  -Google Fordító
  -Józan paraszti ész
  -Minimális angol nyelv tudás

  Üdv. Feltűnt,hogy a játék elején nem igazán van jelölve sehol,hogy a borostyánkő a Tzolkin keréken kívül másra is jó lenne.Még azon belül a Súgóban is csak a pörgetésre való használatáról van szó. Semmi figyelemfelhívás,hogy a borostyánkőre szüksége lehet a későbbiekben a falvak alapításához. Szegény kezdő játékos, vagy régről visszatért egyed meghökkenve veszi majd észre és ezért csúszik majd 2-3 napot az új falu alapításával. :) Ezen kellene javítani , valami kis szöveges figyelmeztetést, vagy megerősítést kérni a Tzolkin kerék pörgetésénél ,melyben leírja,hogy új falvak alapításához szüksége lesz még rá azték barátunknak. :) Köszönöm. :)

  - Mit jelentek a "teljes népesség", "szabad népesség", "foglalkoztatott népesség", "maximális népesség" kifejezések?

  • A Teljes népesség a szabad népességből és a foglalkoztatott népességből áll.
  • A szabad népesség azon része a népességednek,amelyeket még fel tudsz használni az új feladatokra(kiképzés,építkezés,kutatás,rituálék stb).
  • A foglalkoztatott népesség azon része a város lakosságának,akik már bizonyos feladatokat ellátnak (mint például egy épület új szintre emelése vagy a már meglevő szintek folyamatos ellátása, rituálék teljesítése,jelenleg folyó kutatások,bent levő egységek stb). Minden alkalommal, amikor feladatokkal látod el a népességed a szabad népesség egy rész foglalkoztatott népességgé válik.
  • Maximális lakosság az a maximális mennyiség amit a Nap Templom minden szintje után szerezhetsz(a Nap Templom az az épület,ami a népesség növekedéséért felelős). A Nap Templom minden szintjén egy előre meghatározott mennyiségű népességed lehet valamint minden szintje után növekedik az óránkénti népesség növekedés is; a maximális népesség elérésekor növelni kell a Nap Templom szintjét, hogy a lakosság tovább nőhessen.
  (Folyt. Köv.)


  Fapados fordítást végezte:
  Sairey


  Felhasznált eszközök:
  -Google Fordító
  -Józan paraszti ész
  -Minimális angol nyelv tudás

  • Nyersanyag termelés

  - Hogyan termelhetek nyersanyagot a Tentlanon? Automatikusan termelődik?
  Nincs automatikus nyersanyag termelés a Tentlanon. Neked kell manuálisan beállítani/elindítani,betakarítani/ mind a négy nyersanyagtermelő épületedben. Jelenleg 4 termelési ciklus közül lehet választani: 10 perc, 1 óra, 4 óra, 8 óra.  A nyersanyagtermelés elkezdéséhez, válassz egyet a termelési ciklusok közül(10perc/1óra/4óra vagy 8óra) és kattints a "Termelés" gombra alatta. Ha ez meg van,akkor látni fogod a visszaszámlálást:


  Amint készen vannak a nyersanyagok a betakarításra néhány vagy az összes városodban,akkor városonként egy-egy piramis-ikon jelenik meg jobb oldalt az avatar képed alatt:

  (*Tapasztalataim szerint ez a jel csak akkor jelenik meg,ha éppen nem vagy az adott város városnézetében.Például ha épp a térképnézetben vagy egy másik városodban vagy,akkor fogja jelezni. Különben meg 1-1 felkiáltójel jelzi majd az adott nyersanyagtermelő épületeid mellett.)

  - Miért nincs automatikus nyersanyag termelés a Tentlanon?
  A manuális termelés előnye az, hogy a nyersanyagokat nem lehet kifosztani, amíg nem gyűjtötted be őket a saját nyersanyagtermelő épületeikből. Ez egy kiegészítő biztonsági funkció a Tentlanon,ami a nyersanyagokat biztonságban tartja.


  - Hogyan juthatok több nyersanyaghoz?
  Fejleszd a nyersanyagtermelő épületeket.Minden szintemelkedéssel növekszik a nyersanyagtermelés. Továbbá, barbárok támadásából is lehet szerezni nyersanyagokat (minnél magasabb szintű a barbár, annál több nyersanyaga van-viszont annál erősebb a védelme is). Ha elég erősnek érzed magad ahhoz, hogy megtámadd a közeli játékosokat, akiknek lehetnek nyersanyagai, akkor megpróbálhatod ezt a módszert is a nyersanyagszerzésre.


  - Mi a baj a nyersanyagtermelő épületeimmel, miért csökkent a termelés nagyon hirtelen?
  Ha észreveszed, hogy a termelés jelentős mértékben lecsökkent (15%-ra esett),akkor valószínűleg elfogyott a kukoricád és úgy próbáltál termelést indítani. Ennek elkerülése érdekében győződj meg róla, hogy mindig van kukorica a városodban, mielőtt a elindítod a termelést a nyersanyagtermelő épületeidben. Amikor begyűjtöd a nyersanyagokat, akkor érdemes a a kukoricát begyűjteni először, majd az egyéb nyersanyagokat (mészkő, obszídián, és kakaó), hogy megbizonyosodj arról, hogy mikor elindítasz egy újabb nyersanyagtermelést, akkor legyen kukorica a városodban.

  • Nyersanyagok küldése

  - Hogyan küldhetek nyersanyagokat más játékosoknak?


  Elég egyszerű: menj a térképre, és kattints annak a játékosnak a városára akinek a nyersanyagokat szeretnéd küldeni(vagy írd be a koordinátákat a koordináta menüben a térkép bal alsó sarkában). Ekkor feljön egy menü különféle opciókkal:

  Válaszd ki a "nyersanyag küldése" opciót, aztán néhány egységet amik a nyersanyagot szállítják majd ,valamint a küldendő nyersanyagot és kattints a "csapatok küldése" gombra.


  - Mik a nyersanyagszállítás követelményei?
  Egy 5. szintű piac szükséges mindkét városban:abban a városban ahonnan küldik és ott is ahova a nyersanyagokat küldik. (Ugyanez a szabály vonatkozik a nyersanyagküldésre akkor is,ha az adott játékos -egy másik- saját városának küldi a nyersanyagot).


  - Melyik egységek a legjobbak a nyersanyagok szállítására?
  Polom (2000 nyersanyag) és a Pochteca (10.000 nyersanyag) egyaránt jó választás. Viszont az összes többi egységnek (kivéve a kémeknek) van némi teherkapacitása is; Ezt a Jaguár Templomban minden egyes egység adatainál megtalálhatod,hogy melyik mennyit bír el.

  • Nyersanyagok: Kukorica

  - Mire tudom használni a Kukoricát?
  Kukorica egy nagyon fontos nyersanyag a város fejlődésben, például azt "eszik" az emberek(minden szabad népesség 1-egységet, és minden foglalkoztatott népesség 2 egység kukoricát eszik 1 óra alatt) és ily módon képesek feladataik ellátására a városban. Illetve kell kukorica az egységek képzéséhez, az egységek mozgatásához (kémkedés, támadás,nyersanyagszállítás, támogatás stb),egyes kutatásokhoz, rituálékhoz, és egyes épületek felépítéséhez is.


  - Miért fogy olyan gyorsan a kukorica?Ez normális?
  A játék elején ez teljesen normális, hogy a kukorica gyorsan fogy, mert a kukorica farm még nem olyan fejlett. Ahogy fejleszted a várost, folyamatosan fejleszd a kukorica farmod, annak érdekében, hogy növeld a kukorica termelésed. Továbbá a Mezőgazdaság kutatás minden egyes szintje után növeli a kukorica termelést 1% -kal.


  - Az igaz, hogy ha elfogy a kukoricám, akkor mindig kapok egy kis kukoricát ingyen?
  Ha elfogy a kukoricád,akkor az első héten még kapsz ingyen kukoricát amikor belépsz a Tentlanra,de utána már nem.(Első hét alatt a regisztrációt követő 7 valós idejű napot kell érteni)


  - Mi történik, ha elfogy a kukorica a városomban?

  • Ha nincs kukorica a városodban, akkor nem leszel képes mozgatni a csapataidat amik abban a városban vannak, mivel a csapatok mozgatása kukoricába kerül.
  • Ha az emberek kukorica nélkül maradnak, elkezdik elhagyni a várost (50 népesség alá nem csökken).
  • Továbbá, a nyersanyagtermelés lecsökken a szokásos termelés 15% -ára.
  • Az egységeid elkezdik elveszíteni a kitartásuk/életük/, bár ez nem történik meg azonnal. Körülbelül 5-6 nap elteltével,ha még mindig nincs kukorica a városban, a csapatok a végén elveszítik a teljes kitartásuk. Ilyenkor, ha valaki megtámad téged, akkor veszteség nélkül nyerni fog, mivel a csapataid képtelenek lesznek a harcra.

  A következő jel hívja fel a figyelmed a térkép és város ikonok alatt(a képernyő bal oldalán) a kukoricahiányra:  • Borostyánkő

  - Mire lehet használni a Borostyánköveket?
  Borostyánköveket elhasználhatod a Tzolkin keréken, ahol különböző díjakat lehet nyerni,valamint a Quetzal palotához is kell majd(ami a telepeshez,tehát az új falvak alapításához lesz szükséges.Az első szintjéhez például 4db borostyánkő, a másodikhoz 6db kell majd. Stb)


  - Hogyan juthatok Borostyánkőhöz?
  Borostyánköveket barbár falvak támadása közben szerezhetsz. A barbár falvak szintjének nincs jelentősége a borostyánkövek megszerzésében. Ami számít, az a csata kimenetele: ha nyersz, akkor kaphatsz egy Borostyánkövet,amit a Tzolkin keréknél találsz meg. Ebben az esetben a csatajelentésben is látni fogod:


  Amennyiben a barbár győz, és nem te, vagy döntetlennel zárul a csata, akkor próbáld meg újra :). Legalább egy Borostyánkő naponta garantált; ha nagyon szerencsés vagy, akkor van esélye, hogy több mint egy borostyánkövet találsz naponta (bár ez nem történik meg túl gyakran). Valamint a boltból is szerezhetsz Borostyánköveket türkizért a "Nyersanyagok" részlegben. Ezen kívül van egy kis esély, hogy Borostyánkövet nyerj a Tzolkin kereken. Illetve a meghívott játékosok után is kaphatsz borostyánkövet(erről több információt a "Beállítások" << "Hívd meg barátaidat" részben láthatsz).

  • Türkiz

  - Mire tudom használni a türkizt?
  Türkizzel egyes játékbeli prémium funkciókat tudsz bekapcsolni,amik bizonyos előnyöket adnak a játékban, mint például az egységek toborzásához, kutatási vagy épületek fejlesztési idejének a csökkentéséhez, vagy több nyersanyag termeléséhez,egységek vásárlásához stb.


  - Hogyan juthatok Türkizhez a játékban?
  Türkiz valódi pénzért vehetsz (ha rákattintasz a türkiz jelére a Tentlanban a nyersanyagsávban akkor bejön a türkiz vásárlási opció). Valamint néhány küldetés , az e-mail cím megerősítése és a játékba meghívott barátaid után is kaphatsz türkizt ("Beállítások" << "Barátok meghívása"). Valamint a Tzolkin Keréken is nyerhetsz türkizt (50 türkizt az ezüst szektorban és 200 türkizt az arany szektorban).


  Forrás:
  http://forums.en.tentlan.com/i…read/218-FAQ-2-Resources/


  Fapados fordítást végezte:
  Sairey


  Felhasznált eszközök:
  -Google Fordító
  -Józan paraszti ész
  -Minimális angol nyelv tudás


  Egyéb témák:
  -Nyersanyagtermelési folyamatok leállítása
  Amennyiben véletlenül rossz termelési ciklust válaszottál,lehetőséged van rá ,hogy leállítsd a termelést az adott nyersanyagtermelő épületedben a folyamatjelző melletti kis piros X-re kattintva,viszont az eddig eltelt idő után nem fogsz nyersanyagot kapni.


  -Kukoricahiány. Népességcsökkenés(Naptemplom óránkénti népességnövekedésének 25%-ával ?)Gyengülés hány százalékkal óránként?Csökken az egységek száma?Csak a szabad népesség fogy el?(Ezeket még tesztelem)

  Végeredmény


  Miután a csata véget ért, számos dolog történhet az eredmények függvényében. A következő történik a győztestől függetlenül:

  • Gyógyítható egységek: A veszteségek az a része,melyek visszaérkezéskor az Itzamna Templomba kerülnek és ott visszatérhetnek a játékoshoz a gyógyítás után. Ez a mennyiség mindkét félnél 8% -tól 15%-a (véletlen) a teljes veszteségnek. Ezek a "gyógyítható" egységek azonban elvesznek, ha nincs Itzamna templom épület az adott városban.
  • Fal szintjének csökkenése: Ha a védőnél volt fal és a falat legyőzték a csatában,akkor a akkor a fal szintje csökken egyet.Legfeljebb az 1. szintig tud csökkenni. Ha a fal 1. szinten van,akkor már nem csökken a szintje.

  A következő történik, ha a támadó fél a győztes, kivéve, ha a csata egy sikertelen kémkedés eredménye:

  • Fosztogatás: Ha a védőnek voltak nyersanyagai a városában,akkor a támadó a bent levő Mészkő, Obszídián és Kakaó maximum 40%-át (+ a csillagjóslás kutatás általi fosztogatás bónusz), vagy a támadó csapatban fennmaradt egységek teljes kapacitását, ha a bent levő nyersanyag 40%-a(+csillagjóslás bónusz) meghaladja a fennmaradó egységek kapacitását.A földalatti barlang épületben védett nyersanyag nem számolható bele a fosztogatáskor hozható nyersanyag mennyiségébe(sem a 40%-ba).(Az ötvösművészet kutatás szintenként +2%-ot ad földalatti barlangban tárolható nyersanyagra). Ezen felül a Mészkövet, Obszídiánt és a kakaót egyforma arányban hozza el,ha az lehetséges.(1:1:1)
  • Egységek tulajdonos cseréje: Az Amazon harcosnak az a tulajdonsága, hogy vereség esetén csatlakozik a legyőzőjéhez,amikor védekezik. Tehát, ha a védőnek volt Amazon harcosa és vesztett,akkor mindegyik a támadóhoz fog csatlakozni és visszatér a támadó csapattal együtt. Ez a tulajdonság azonban csak akkor érvényes, ha az Amazon harcos a védekező oldalon harcol(támadásnál ugyanúgy meghalhatnak mint bármely másik egység).  Forrás:
  http://forums.en.tentlan.com/i…/119-Battle-system-guide/


  Fapados fordítást végezte:
  Sairey
  Felhasznált eszközök:
  -Google Fordító
  -Józan paraszti ész
  -Minimális angol nyelv tudás
  -minimális(2-3hetes)Tentlan játéktapasztalat
  -Tentlan rendszer, szimulátor.  Néhány lényegesebb dolog amit pár perc alatt kikaptam a szövegből nagyon röviden:
  -Legalább 2x akkora(1,99x) támadóerő fölény kell(tehát 2x akkorának kell lennie a csapataid erejének,mint az ellenfél csapatainak kitartásának) ahhoz,hogy az eredeti sebzés 1%-át szenvedjék csak el a csapataid.
  -a támogató egységekhez a következő egységek tartoznak: Kémek, sámánok, kipukamajokok, polomok, Pochtecák, Telepesek, Amazon harcosok ; míg minden olyan egység ,ami nem tartozik a támogató egységekhez harci egységnek számít.
  -Az amazon harcosok csak támogató egységeket támadnak. Sem a falat ,sem egyéb harci egységet nem támadnak meg.(tehát önmagukba az 1.szintű falon sem képesek átjutni) Valamint van 1 tulajdonságuk miszerint ha a védő csapatban vannak és vereséget szenvednek akkor átállnak a támadóhoz,viszont csak akkor,ha a Védő félnél vannak(!). Ha támadásba küldik őket ugyanúgy meghalhatnak.
  -Ha a védő falát leverik a csata alatt,akkor annak szintje 1-el csökken(ha jól értelmeztem nem számít,hogy nyer vagy veszít a védő oldal,ha a falat leütik,annak a szintje csökken.)
  -Maximum a bent levő nyersanyag 40%-át(+csillagjóslás kutatás általi bónusz) lehet elrabolni a támadás során.

  Ahhoz, hogy megértsük, hogy a harci rendszer hogyan működik, kezdjük el a felépítésével. A csata áll egy előkészítő szakaszból, ahol az egység tulajdonságai mind a támadó és a védő csapatok értékeit meghatározza, valamint egyéb tényezőket, amelyek állandóak maradnak a csata alatt. Körökből/fordulókból, ahol mindkét fél kárt okoz és védekezik egymás ellen attól függően,hogy hány egység maradt meg az adott körben. És egy végeredményből, ahol olyan dolgok vannak, mint például az Itzamna templomba küldendő sérült egységek számának kiszámítása vagy a fosztogatás zajlik. A körökön/fordulókon belül is különböző lépések vannak és addig ismétlődnek míg az egyik csapat vereséget nem szenved vagy amíg a maximum 5 forduló le nem telt (Amennyiben ez után sem dőlt el a csata,az eredmény döntetlennel végződik,függetlenül attól,hogy ki vesztett több egységet ). Menjünk bele egy kicsit a részletekbe is.


  Élőkészítő szakasz


  Ebben a szakaszban mindkét félnek kiszámítja az egységek értékeit, bónuszokkal és büntetésekkel együtt. Ez magában foglalja az épületek, kutatások, rituálék és azon városban levő évszakok által nyújtott bónuszokat,ahonnan a támadó csapatok jönnek,illetve a védő részéről az adott városban ahol a csata zajlik, valamint az áldások,küldetések teljesítéséért kapott jutalmak,Tzolkin keréken nyert bónuszok illetve bizonyos boltban vásárolt tételek, mint például a Kan jogar által kapott bónuszok által elért változásokat számolja ki,valamint azt ,ha kukoricahiány miatt csökken az egységek ellenállása.Ezen hatásoknak a kiszámítása ilyen egyszerű: ha egy épület ad erősségre bónusz + 3%-ot, és az erő alapja egy speciális egység 100, akkor annak az ereje olyan mintha 103 egység lenne. Ne feledjük azonban, hogy a Jaguár Templomban látható értékek nem az alap értékeket,hanem a jelenlegi bónuszok által kapott végső értékeket mutatja.


  Továbbá minden félnek még négy "tényező" számít bele a fordulók között:

  • A Szerencse értéke: Véletlen 0% és a fentebb írt dolgok által (épületek, kutatások, rituálék, stb) kapott szerencse bónuszok által kapott maximum 10% között. Például egy Sztélé épület 5-ös szinten 5% szerencse bónuszt ad, és ha nincs más szerencsét növelő bónusz,akkor a végső szerencse értéke 0 és 5% között fog mozogni. A szerencse közvetlen szerepet játszik a végső kár összegében amit az ellenfél okozhat, mint ahogy azt később látni fogjuk.
  • Regenerálási érték: Ez egy fix érték, amely az egységek és a sámánok számától függ ,maximum 30% -ig. Tehát, ha ugyanannyi sámánt küldesz,mint ahány egységet akkor összesen 3% regenerálási bónuszt kap az egész csapat (így ahhoz,hogy a maximális hatást,a 30%-ot elérjük, egységenként 10 sámánt kell küldeni). A következő képlettel lehet kiszámítani a kapott értéket:
  Code
  1. (sámánok száma / egységek mennyisége amik nem sámánok vagy kipukamajokok) * 3


  Ha a regeneráció értéke nagyobb, mint nulla,akkor ugyanannyi százaléka az elvesztett egységeknek helyre áll az adott kör végén, mint ahány százalék bónuszt adnak a sámánok(tehát 30%nál ez 30%-al kevesebb veszteséget jelent az adott körben).

  • Pontossági érték: Hasonló a regenerálási értékhez, ez is egy fix érték, amely az egységek és a kipukamajok számától függ,maximum 30% -os bónuszig.Egyforma mennyiségnél a kipukamajok egyenértékű 3%-nyi erő növekedéssel . Ezt ugyanúgy kell kiszámítani, mint a Regenerálódási értéknél:
  Code
  1. (kipukamajokok száma / egységek mennyisége amik nem sámánok vagy kipukamajokok) * 3


  A pontossági érték növeli a tényleges erejét a csapatnak, amikor sebzést okoznak-tehát az okozott sebzés növekedik az adott százalékkal- , mint ahogy azt később láthatjuk.

  • Erő többlet érték: Ha a teljes erő (minden egység ereje együtt véve-ez egyenlő a sebzéssel-) az egyik félnél meghaladja az ellenfél egységeinek teljes kitartását-életerejét- akkor egyetlen kör alatt győzelmet arat az ,aki az erőfölényben volt. A fennmaradó erőtöbbletre pedig bónuszt kap, attól függően,hogy mekkora volt a különbség az erő és az ellenfél állóképessége/kitartása/életereje/ között. Ez a tényező nem lehet nagyobb, mint 99%, és a következőképpen lehet kiszámítani:
  Code
  1. ((az erőtöbbletben levő csapat teljes ereje / ellenfél csapatának teljes állóképessége) - 1) * 100


  Ez az érték közvetlen hatással van arra a sebzésre,amit az ellenfél tud okozni, így minél erősebb a csapat, annál kisebb sebzést kap, mint azt később látni fogjuk.


  *Az erő egyenlő az egységek sebzésével, a kitartás/állóképesség pedig azok életerejével.


  Körök
  Miután az előkészítő szakasz befejeződött, a tényleges csata kezdődik. Mint korábban említettük, a harc több fordulóból áll amíg az egyik fél vereséget nem szenved vagy döntetlennel nem végződik. Minden forduló két részre osztható (az egyik a támadó a másik pedig a védő részére), ahol a felek között váltakozik a támadás és védekezés, és egy úgynevezett "post-round"-ra, ahol a regenerációs érték alkalmazása kerül sorra mindkét félnél (ha van ilyen) mielőtt a következő forduló kezdődik. A sorrend,hogy melyik forduló zajlik le először(a támadó vagy a védő oldal) teljesen mindegy,mivel a veszteségeket csak a következő körben vonja le.


  Fordulók
  Minden forduló azokat a lépéseket tartalmazza,amiket fentebb is leírtunk, pontosan ugyanabban a sorrendben. Fontos, hogy a támogató egységekhez a következő egységek tartoznak: Kémek, sámánok, kipukamajokok, polomok, Pochtecák, Telepesek, Amazon harcosok ; míg minden olyan egység ,ami nem tartozik a támogató egységekhez harci egységnek számít.

  • Erő/Sebzés/ kiszámítása: A csapat okozta sebzést ebben a fordulóban már a teljes erejét számítja, figyelembe véve a fennmaradó egységek mennyiségét ebben a körben (azon egységeket ,melyek kitartása/élete/ nagyobb nullánál,tehát nem haltak meg az előző körben). Mivel az Amazon harcosok támadása egy külön lépésben zajlik, mint ahogy azt látni fogjuk hamarosan, a teljes sebzés két részből fog állni: "globális" erő, ami minden egység erejét magába foglalja, kivéve az Amazon Harcosokét,valamint a másik,ami csak az Amazonok erejét veszi számításba. Ha már ezek az összegek megvannak, szükségünk van két további lépésre,hogy kiszámíthassuk a végleges erőt,amit sebzésre használnak majd az egységeink:
  Code
  1. erő = erő - (erő * ellenfél erő többlet értéke)
  2. erő= erő - (erő * [((az ellenfél teljes ereje / másik csapat teljes állóképessége) - 1) * 100]


  A következő lépésben pedig kiszámítjuk a pontossági - és a szerencse értéket:

  Code
  1. erő = erő + (erő * csapat pontossági értéke) - (erő * ellenfél szerencse értéke)


  Mindkét lépést külön kell alkalmazni a "globális" erőre és az Amazonok erejére, bár a képlet ugyanaz marad. Amint tudjuk a végső erő/sebzés értékeket kivonhatjuk őket közvetlenül a jelenlegi körben védekező csapat kitartásából/életerejéből.

  • Fal támadása: Ha a védőnél van fal, először annak az életereje/kitartása fog csökkenni. Ha a támadó fél ereje elégtelennek bizonyul a fal kitartása ellen, akkor a támadó fél veszít 1 fordulót vagy ha a falat teljesen legyőzték,akkor a globális erőből fennmaradt erőt használjuk fel a következő lépésben-ami a harci egységek támadása lesz-. Ha az ellenfélnek nincs fala, vagy a falat már lerombolták egy korábbi fordulóban, vagy az ellenfél a támadó, ez a lépés kimarad és az adott csapat tovább folytatja a kört.
  • Harci egységek támadása: Ebben a lépésben a csapat globális erejéből szerzett sebzést kivonjuk az ellenfél harci egységeinek(értsd: nem támogató egységek) állóképességéből , a gyengeségük sorrendjében. Így a leggyengébb egység (a csapat legmagasabb "gyengeség" értékű tagjai) kapja a kárt először,így a sebzést levonjuk amíg vagy a fennmaradó sebzés el nem fogy vagy az összes ellenséges harci egység meg nem hal. Az előbbi esetben-tehát ha levontuk a teljes sebzést és még maradt harci egysége az ellenfélnek,akkor- átlépünk közvetlenül az Amazon harcosok támadása lépésre, ha az ebben a körben támadó félnek vannak Amazonjai.Ha nincs,akkor véget ér a forduló. Ez a lépés kimarad, ha az ellenfélnek nincs harci egység a csapatában.
  • Támogató egységek támadása: Csak akkor, ha az ellenfél összes harci egységét már legyőzte, és fennmaradt valamennyi globális erő , ilyenkor a támadó szakaszban levő csapat megtámadja a támogató egységeket és ugyanolyan módon, mint az előző lépésben, kivonja a fennmaradó globális erőt a leggyengébb ellenséges egységtől kezdve, amíg a globális erő el nem fogy vagy minden ellenséges támogató egység meg nem hal. Akárcsak az előző lépésben ez a lépés kimarad, ha az ellenfélnek nincs támogató egysége. A következő lépés ettől a lépéstől függetlenül végbemegy.
  • Amazon harcos támadása: ha van a támadó fordulóban levő csapatban amazon,akkor a már korábban kiszámolt Amazon erőt az ellenfél támogató egységeinek az életerejéből/kitartásából kell kivonni, a leggyengébb támogató egységgel kezdve(amelyiknek a legmagasabb a gyengeség értéke).Ez a lépés kimarad,ha az ellenfélnek nincsenek támogató egységei.

  Miután az első fordulónak vége a támadó és a védő szerepet cserélnek és a második fordulóra kerül sor.


  "Post-round"

  Miután mindkét fordulónak vége,a sámánok meggyógyítják a veszteségek egy részét mindkét félnél mielőtt a következő kör elkezdődik. Mindkét csapatnál kiszámoljuk a veszteségeket a nemrégiben leírtak alapján(tehát ha például volt 5 lándzsás mindegyik kitartása/állóképessége 200, és kaptunk egy sebzést ami pontosan 400 erősségű ,akkor 3 lándzsás megmaradt és 2 vereséget szenvedett.


  Ha már tudjuk a veszteségeket mindkét félnél, már csak regenerációs értéket kell alkalmazni a számolásban. Így azon egységek számának függvénye melyek vissza fog térni az életbe a következő:

  Code
  1. visszanyert egységek = veszteségek *adott csapat regenerálási értéke


  Egyéb infók:
  Mit kapok a meghívott játékosok után,ha elérik a 2400 pontot?
  A jutalmakat a Beállításokban(kis fogaskerék jobboldalt alul) a meghívó linked alatti "Jutalmak" részre kattintva láthatod:


  Ez 1 játékos után + 1 borostyánkő,
  a 2. játékos után + 1 borostyánkő,
  a 3. játékos után + 2 borostyánkő,
  5 játékos után 50 türkiz
  10 játékos után 150 türkiz
  25 játékos után 500 türkiz
  (!!!Ezek az adatok változhatnak!!!)


  Az évszakokat hogyan tudom megváltoztatni?Vagy adott idő után magától is megváltozik?
  Csak a holdtemplomodban tudod megváltoztatni őket, magától nem változik meg. A városnézetedben a naptemplomtól balra van a holdtemplom.


  Ott kiválasztasz egy "rítust" és elindítod. Miután befejeződött a rítus(letelt az idő),csak akkor vált át az adott évszakba.
  (Folyt. köv.)

  Az hagyján, hogy egy nagyobb kiüti a kisebbet és akkor van 12 órája ujra összedszedni magát, de a nagyok támadása után indul a törzsükből kisebbek támadása (Akio Sairey ne mondjátok, hogy nem igy van!!!!!) mivel már nincs semmi védelme az illetőnek, szabadon rabolható!!!! Nah ez miatt megy el sok játékos kedve a játéktól!!!...


  Én olyasmiről nem nagyon tudok,hogy előre meg lenne beszélve,hogy na most akkor én letámadom a kicsik meg menjenek utánam.De ez is egy taktika. 1-2 ilyet már láttam. A lényeg,hogy legtöbbször nincs előre lebeszélve szerintem, meg amúgy is ritka az ilyen. Na most tény,hogy aki akar és tud az utána támadhatja az illetőt,ha észreveszi a dolgot.


  ....Ti nagyok (Akio, Sairey, Th0mS0n stb...) egyértelmű, hogy ágáltok bármiféle korlátozás ellen hiszen egymás ellen kellene harcolnotok, ami számotokra szivás lenne!!!! Sokkal könnyebb egy 15-20ezerrel kevesebb pontú játékost lenyomni mint a közel ugyanolyan erőset!!! Hiszen egy pl. Th0ms0n - Akio csatában egyikőtök teljesen elveszitené a seregét.... Azzal sem kellene védekeznetek, hogy "minek hagyja bent a sereget éjszakára...minek hagy nyersit éjszakára...stb. ezzel is lehetetlen fejlődni, hiszen rengeteg kukorica elküldeni egy akár kisebb sereget is annak aki kisebb szinten áll mint ti!!!! Egyetlen megoldás véleményem szerint ha a készitők játékosokat akarnak, hogy limitálják a támadási szinteket!!!!!!!!!


  Ja. Én nagyon "ágálok" minden korlátozás ellen. Ezért is javasoltam a 10%os támadási ponthatár megemelését 15 vagy 20%-ra. Amúgy meg ez a játék ilyen. Nem egy farmerama. Kicsi vagy vagy sem a játék neked is ugyanúgy megadja a lehetőséget,hogy ha nem vagy fent, akkor kiküld a sereged és a nyersanyagot is kimentsd,elköltsd addig.
  Azt meg jól látod,hogy senki se lenne olyan hülye,hogy vele egyforma méretű sereg ellen menjen és te magad írtad le,hogy miért (mert nem érné meg elveszteni a sereged. te se tennéd meg szerintem...) A kukorica dologról meg annyit,hogy ha nem lenne,akkor nem küldené.Én pl így se küldöm el elég helyre úgy néz ki,mert csomószor le kell állnom a kukoricatermeléssel mert egyszerűen kicsordulnak a milliók. (nyilván nem támadok eleget)


  ...
  -törzsek taglétszáma limitálva, kb 10, max 20 főben
  -egységek megreformálása, sámán és kipukamajok jelenleg semmi értelme ezen egységeknek, illetve elgondolkodni azon, hogy kéne más/több épület ahol lehet gyártani egységet
  -a jelenlegi harcrendszer átgondolása, értem ezalatt a 0 veszteségű támadásokat, melyeknek valóban lenne értelme mondjuk, ha vki 10x-es erejű sereggel támad, de ha csak 2-3x-ossal, akkor azért egy 10-20% veszteséget el tudnék képzelni főleg a fal miatt is.


  Egyelőre ezek jutottak eszembe, de rengeteg lehetőség volna a feladatok/event részben, amit mondjuk kisebb játékosok is tolhatnának, jutalmul nyersanyagot/egységeket/bónuszt/toplista eredmény szerezve.


  Kiszedtem azokat a részeket amikhez hozzászólnék:
  -Am a törzsi taglétszámot nem bonyolítanám ,szerintem az pont jó így ahogy van.
  -A sámánokról még korai beszélni. Nyersanyagköltségbe lehet csak valami kis haszna majd a nagyobb egységekkel együtt,de jól át kell gondolni a dolgot,mert rengeteg kis bakit tudnak okozni. Viszont ezt mindenki eldönti maga,hogy pl támadáshoz neki jó lesz-e. (nyílván jóval olcsóbb 10-10egységet legyártani minden egyes Ekh Chuakhoz. mondjuk a kukoricaköltségeket elég szépen megemeli,de addigra szerintem bőven lesz kukoricája mindenkinek. Korai még erről beszélni.Annyi,hogy jelenleg nyílván nem éri meg sasokkal meg kisebb egységekkel küldeni.)
  -Több falud van,akkor több helyen tudsz gyártani egységeket.Szerintem bőven elég,tekintve,hogy milyen szinten emelkednek a fejlettebb egységek árai.
  -A harcrendszer szerintem jó. Ha megnézed 1000íj ellen is kell 3000íj és akkor is van minimális veszteség. De ez azért van mert az íjnak pl 400-as a támadása és 600az élete. Tehát közel annyit tud támadni majdnem mint amennyi élete van. Ha más egységekkel nézed meg ezt akkor észreveszed a különbséget.
  -Amit a kisebb játékosok tudnak tolni,azt a nagyobbak is tudnák. Jelenleg ott vannak a küldetések.De az ötlet azért nem olyan rossz.

  A sámánok és makik miatt van ügye. (bár ez tényleg elég bajos,hisz a polom nem harci egység elvileg. vagy igen? ezek szerint igen.) A plusz 50polom mellé +500-500 maki és sámán kellett volna,hogy továbbra is biztosíthassák a +30%-os erőnövekedést.


  Tehát kétszer,sőt háromszor is meg kell gondolni,hogy érdemes-e sámánokba és makikba invesztálni.Vagy hogy küldesz-e polomot melléjük :D De ez új volt nekem is,köszi az infót.

  Láttam olyan játékosokat,akik elszürkült várossal voltak és a nevük mellett ott volt,hogy (inaktív) . Tőlük lehet nyersanyagot rabolni? Vagy ha egyszer elfogyott akkor nem termelnek?

  Az angol fórumon írja a FAQ-ba,hogy" If you send more than one settler, the initial population of your colony will be higher." Ez konkrétan mit jelent? Ha több telepest küldök akkor több népességem lesz minden szint után? Vagy csak azt jelenti,hogy mit tudom én ,ha küldök 1-et akkor 100népességgel indul,ha kettőt akkor 200...stb. de a naptemplom által generált népességet befolyásolja-e bármilyen módon?(maximális népesség vagy naptemplom népességnövekedése)


  Forrás:
  http://forums.en.tentlan.com/i…Q-10-Founding-new-cities/

  A témához kapcsolódóan kiderült,hogy egységerősségben folyamatos termelés mellett jobban megéri fejlettebb egységeket képezni(de csak ha van rá elég nyersanyagod),mert képzési idő alapján valamivel erősebb sereget lehet kihozni belőlük. Viszont jóval drágábbak is. Például gondolok arra,hogy 225 íjász van egy szinten erősségben 100atlanttal, az íjakat legyártani ősszel 13óra 07perc 30másodperc míg a 100atlantot 11óra 15perc. (-16,6% ,tehát ennyivel erősebb sereget lehet hoszzútávon legyártani belőlük.
  Míg árban ez azt jelenti,hogy a 100atlant:
  130 500 obszidián,174 000 kakó, 87 000 kukorica(a kukorica szerintem nem sokat számít)


  225 íjász:
  68 400 obszidián,117 450 kakaó,97 875 kukorica


  Árban ez (ha csak a kakaót és az obszit nézem) 1,63x annyiba kerül az,hogy +16,6%os sereget toborozzunk.Tehát mindenki eldönti,hogy neki megéri-e +16,6%-ért 63%-al többet költeni rá.(De csak Ha folyamatos a kiképzés ,tehát ha van rá elég nyersanyagunk!)


  Am.Egyéb kérdés.
  Ti is észrevettétek,hogy az aki védőként bukik egységeket,az többet kap vissza meggyógyítható egységet,mint aki támad?Pl multkor 945egységből úgy 115-öt kaptam csak vissza a veszteségből mint támadó, (a védő már nem tudom mennyit,talán 260-at az 1400ból valahogy úgy,de ezt csak tippelem)de megtámadtam valakit veszteség nélkül ő 430-ból 214-et gyógyithatónak kapott. Valakit akinek meg akinek csak 160kéme volt az 17 kémet kapott csak vissza gyógyíthatónak.Igaz ott sem volt veszteségem. Szóval nem tudom mi alapján megy ez .:D Mitől függ az ,hogy ki mennyi egységet kap vissza?

  Érdekelne,hogy ha egységküldésbe küldök valakinek nyersanyagot,azt ő megkapja? Csak mert sehol se írja ki a jelentésben,csak az egységek számát meg hogy honnan hova kerültek.


  (Közbe kiderült,hogy a szállított nyersanyagot is megkapja- megpróbáltam 2k kukoricával a kisfalummal és hozzácsapódott a többihez egységszállításnál is)

  A helyzet a következő. Megtámadtam valakit, hoztam tőle nyersit aztán későbbiek folyamán 4000nyersanyagot küldött(küld) nekem xD Na most akkor erre hogy kell reagálni? Küldjem vissza vagy mi? És ha elkezd polomokat gyártani és egy komoly hadi lelkiterror alá vesz? És és és... szóval értitek. Gondolom vissza kéne küldenem majd,hogy ne legyen tápolás. Amíg csak 4k-t küld addig nincs gond... simán visszaküldöm.

  Hiába korlátozod mégjobban,ha valaki fejlődik akkor seperc alatt eléri mondjuk a 4000pontot és akkor megint támadhatja.Persze addig is "védett" a nagyobbak ellen. Lehetne 10%-ról 20%-ra emelni mondjuk a pontok közti támadás korlátozását.(Mert hogy jelenleg is van ilyen,hogy a pontod 10%-ánál kevesebb pontost nem is támadhatsz. Amúgy meg 12órán(Kb) belül csak 1x tud támadni. Minden utána érkező támadást pedig úgyis visszaküld csata nélkül tapasztalataim szerint. Én például még régebben egy 1000pontos inaktívot támadtam ,gondoltam küldök utána még 4 rablót ami leszedi a nyersit, aztán az első támadás mikor beért csata volt, nyereség hozott nyersit stb. A többi 4-nél meg azt írta ki,hogy "Az ellenfél túl gyenge, nem került sor csatára" És kidobott kukorica volt.

  :\ Hát sajnos ebben igazad van. Viszont ha szerencséjük van akkor felkarolják őket még mielőtt lejárna a kezdővédelem. Vagy ha már van annyi tapasztalatuk és nem adták fel és tegyük fel azért újraregisztráltak -új kezdet új lehetőséég, több tapasztalattal- akkor már nő az esélyük a túlélésre. Főleg akkor,ha tényleg úgy tesz,hogy körbenéz aztán csatlakozik egy megfelelő törzshöz. Így is érhetik támadások,de azok legalább távolabbról. És a játék rengeteg lehetőséget ad hogy megvédd magad. (Pl,aki távolabbról megy annak nem biztos,hogy megéri ,ha nincs túl sok rabolható nyersi)

  Egyetértek. Az ár alapján amit leírtál nekem(csak annyira emlékszem,hogy 16k obszi meg 6k kakaó?-kukoricából meg álltalába van dögivel) az alapján igazából ha csak ezeket a nyersanyagokat nézem, az árából 27 íjászt is le tudnék gyártani. Szimulátor szerint is csak 9x erőssebb az íjásznál. Na most akkor nyílván ott tartunk,hogy ha íjászt gyártok helyette,akkor egy 3x ütősebb csapatott tudok összehozni. (És szerintem nem számít,hogy nagyobb csatákban kicsit több lesz a veszteség belőle, elvégre 3x Akkora támadóerőt biztosít. Az a minimális veszteség meg...És még a sámánok meg majmok se dobnának rajta annyit hogy vetekedjen a 3x-os ellenállással.) De majd kiderül amint nekem is ki lesz fejlesztve.


  (Ui.: képzési időről és hasonlókról még nem tudok.Viszont nagy termelésnél a fogyasztása miatt hosszútávon majd lehet jobban megérheti a sas is,de ennek majd utána kell számolni)

  Mielőtt egy törzshöz csatlakozol szerintem érdemes megnézni,hogy kik vannak a közelben és nem pedig a pontszám alapján dönteni,hogy na most melyik az erősebb. Kicsit hosszabb manőver ez nyílván és nem véd meg a támadások elől sem,de legalább a közelben lesznek a törzstársaid és garantált hogy legalább ők nem támadnak meg.(Mint írtam nagyobb területen érdemes szétnézni, kicsit időigényes feladat) Azok meg akik kívülről támadnak azoknak meg legalább annyival több időbe kerül majd odaérni.


  Ha te nem így tettél akkor ne csodálkozz,hogyha a közeledben levő nagyok lecsapnak rád.Főleg ha ezekszerint még nyersit is vihetnek tőled dögivel.