ЧЗВ-2. Ресурси

  • Производство на ресурси

  - Как да произвеждам ресурси в Тентлан? Автоматично ли се произвеждат?
  Няма автоматично производство на ресурси в Тентлан, т.е. винаги трябва да задавате поръчките ръчно във всяка от четирите ресурсни сгради. Има 4 производствени цикъла, от които можете да избирате: 10 минути, 1 час, 4 часа, 8 часа:
  За да започнете производството на ресурси, изберете един от производствените цикли и натиснете бутона "Започни"/ "Start. "Веднага след това ще видите колко време остава до завършване на производството:  Веднага щом имате готови ресурси в някои или във всичките си градове, под аватара ви ще се появи икона на пирамида:
  Това означава, че ресурсите са готови за събиране.  - Защо в Тентлан няма автоматично производство на ресурси?
  Предимството на ръчното производство е, че ресурсите не могат да бъдат ограбени, стига да не сте ги събрали от съответните им сгради. Това е допълнителна функция за сигурност в Тентлан, за да се запазят ресурсите.  - Как мога да получа повече ресурси?
  За да произвеждате повече ресурси, трябва да подобрявате /надстройвате/ ресурсните си сгради, тъй като всяко ново ниво на сградата увеличава нейната производителност. Също така можете да получите ресурси, като атакувате варварски селища (колкото по-високо е нивото на варварското селище, толкова повече ресурси има в него). Когато се почувствате достатъчно силни, за да атакувате някой от своите съседи, които е възможно да имат налични ресурси, можете да опитате и този начин.  - Какво не е наред с моите ресурси сгради, защо продукцията внезапно е намалялa толкова много ? или
  - Аз произведох и събрах ресурси, но те не се добавиха към склада ми! или
  - Този път събрах по-малко ресурси в сравнение с това, което обичайно произвеждам, какво не е наред?


  Най-вероятно това е заради царевицата: за да произвеждате ресурси на 100% от капацитета си, трябва да имате царевица във вашия град в момента на задаване на производствените поръчки за ресурси. Ако започнете производство на ресурси без да имате налична царевица, вашето производство ще бъде в размер на 15% от нормалния ви добив, което също ще бъде показано в съответната сграда. Поради тази причина, преди пускането на нова поръчка, се уверете, че имате налична царевица в градовете си.


  Също така, когато събирате ресурси (в случай, че го направите ръчно, а не с перата на Кецал/ Quetzal feathers), първо съберете царевицата и след това всички останали ресурси. В противен случай, ще станете една сутрин, ще влезете в профила си и ще започнете да събирате ресурсите си, като започнете с варовика (както правят повечето хора, тъй като така са разположени сградите отляво надясно), докато не забележите, че сте изчерпали царевицата през нощта. В тази ситуация бихте събрали варовика и бихте задали директно нова производствена поръчка без да имате налична царевица, като по този начин ще получите само 15% от нормалната си продукция. Същото вероятно ще се случи и с обсидиана и само какаото ще бъде както обикновено, защото при събирането на ресурси отляво надясно ще зададете нова поръчка за какао след събирането на царевицата. Така че, първо събирайте царевицата, а след това останалите ресурси.  • Изпращане на ресурси

  - Как да изпратя ресурси на други играчи?
  Това е доста лесно: отидете на картата на света и кликнете върху града на играча, на когото искате да изпратите ресурси (или въведете координатите на този играч в менюто за координати в долния ляв ъгъл на картата на света). Ще се появи следното меню с различни опции:

  Изберете "Изпращане на ресурси"/ "Send resources", след това единиците за транспортиране на ресурсите и натиснете бутона "Изпрати войска".  - Какви са изискванията за изпращане на ресурси?
  Пазар на ниво 5 в града, от който се изпращат ресурсите, както и в града, в който се получават (същото правило се отнася и за изпращане на ресурси между градове на един и същ играч).  - Кои единици са най-подходящи за пренасяне на ресурси?
  Полом (2000 ресурса) и Почтека (10 000 ресурса) са добър избор. Те обаче не са единствените единици, които могат да носят ресурси: всички останали единици (с изключение на шпионите) разполагат и с някакъв капацитет за товарене; можете да прегледате товарния капацитет на всяка единица в Храма на ягуара.
  • Ресурс Царевица

  - За какво ми е необходима царевица?
  Царевицата е много важен ресурс за развитието на вашия град, тъй като вашите хора "ядат" или консумират царевица и по този начин са в състояние да изпълняват задачите си в града. Освен това царевица ще ви е необходима за наемане на войски, изпращане на войските на мисия (шпионаж, атака и т.н.), провеждане на изследвания, извършване на ритуали и издигане на сгради.
  - Защо царевицата винаги се консумира толкова бързо, нормално ли е?
  В началото на играта е съвсем нормално царевицата се изчерпва бързо, защото вашата царевична ферма все още не е толкова развита. Докато развивате града си, продължавайте да надграждате царевичната ферма, за да увеличавате продукцията си на царевица. Също така, продължавайте да развивате наулата "Земеделие", тъй като всяко следващо ниво увеличава продукцията на царевица с 1%.  - Вярно ли е, че ако нямам царевица, винаги ще получавам малко царевица безплатно?
  В рамките на първата си седмица в Тентлан, ще получавате по малко царевица, ако изчерпите резервите си, но не след това.  - Как царевицата влияе върху издръжливостта на единиците/ армията?
  Обърнете внимание, че царевицата влияе върху издръжливостта на армията. Ако нямате останала налична царевица в града, след кратко време вашите войски ще започнат бавно да губят издръжливостта си: не цялата наведнъж, а на малки стъпки, така че ще трябва да минат около 10-14 дни в един град без царевица, докато единиците в него загубят цялата си издръжливост. Ако издръжливостта на единиците е 0 и някой ги атакува, ще бъде лесно да бъдат победени (само издръжливостта на стената няма да се изгуби, така че нападателят ще трябва първо да премине стената).


  Обикновено тази крайна ситуация се случва само когато някой изчезне за 2 седмици и не активира ваканционен режим. В противен случай, дори и да няма царевица в града, трябва да мине известно време, преди единиците наистина да започнат да губят издръжливостта си. Но ако играчът се върне и събере царевица от фермата си, всички негови отслабени единици ще възвърнат оригиналната си издръжливост веднага.  - Какво ще стане, ако в града ми няма царевица?


  Вашите войници ще започнат да губят издръжливостта си, въпреки че това няма да се случи веднага. Когато изминат приблизително 10-14 дни и в града все още няма царевица, войниците в крайна сметка ще изгубят изцяло издръжливостта си. При тези обстоятелства, ако някой ви атакува, ще спечели без загуби, тъй като вашите войници няма да могат да се бият.

  • Ако в града няма царевица, няма да можете да местите войските си извън града, тъй като имате нужда от царевица, за да плащате своите мисии.
  • Ако хората ви останат без царевица, те ще започнат да напускат града (въпреки това ще остане минимум от 50 граждани).
  • Също така производството на ресурси ще намалее до 15% от обичайната продукция.
  • Вашите войници ще започнат да губят издръжливостта си, въпреки че това няма да се случи веднага. Когато изминат приблизително 10-14 дни и в града все още няма царевица, войниците в крайна сметка ще изгубят изцяло издръжливостта си. При тези обстоятелства, ако някой ви атакува, ще спечели без загуби, тъй като вашите войници няма да могат да се бият.  • Ресурс Кехлибар


  - За какво ми трябват Кехлибарите?
  Кехлибарите ще са ви нужни за Колелото на Цолкин, където можете да спечелите различни награди. Освен това имате нужда от тези камъни, за да надстроявате Двореца на Кетцал.


  - Как мога да получа Кехлибари в играта?
  Можете да намерите Келибари, когато атакувате варварски селища. Имайте предвид, че нивото на варварите, които атакувате, няма никакво значение за намирането на Кехлибар. Важен е резултатът от битката: ако спечелите, ще получите Кехлибар, който ще видите наличен на Колелото на Цолкин. Също така намирането на Кехлибар ще бъде споменато и в доклада от битката, както е показано на снимката:
  Ако победят варварите, а не вие, или ако се стигне до равенство, опитайте отново :). Поне един Кехлибар на ден е гарантиран; ако имате късмет, има шанс да намерите повече от един Кехлибар на ден (въпреки че това не се случва много често). Също така можете да закупите Кехлибари в магазина, вижте раздел "Ресурси". Освен това има шанс да спечелите Кехлибари чрез завъртане на Колелото на Цолкин. Или може да получите Кехлибари като награда, че сте поканили свои приятели да играят Тентлан (вижте повече за това в "Настройки" << "Поканете приятелите си").  - Какви са тези камъни, от които човек се нуждае, за да построи Двореца на Кетцал, освен останалите ресурси?
  Това са Кехлибари, ще ги получавате като атакувате варварски селища. Също така можете да ги спечелите от Колелото на Цолкин или да ги купите в магазина на играта.  - Вчера имах няколко Кехлибара, но днес влизам и те са изчезнали! Къде са Кехлибарите ми?
  Ако Кехлибарите са изчезнали, най-вероятната причина е, че те са били използвани. Моля, проверете следното:


  a) Най-вероятно сте построили ново ниво на Двореца на Кетцал- всяко ниво на този дворец изисква определено количество Кехлибари.


  б) Може би сте използвали Колелото на Цолкин (имайте предвид, че всяко завъртане струва един Кехлибар, цената на въртене се увеличава за всяко четвърто завъртане, но на всеки 24 часа се нулира и става отново 1 Кехлибар).


  в) Може би играете на различни сървъри и единият от вашите акаунти е имал налични Кехлибари, а другият не.


  г) Много далечен вариант е, че може да сте предоставили достъп до акаунта си на друг играч, например, за да събере вашата реколта, и сега съответният играч да администрира вашия акаунт. Ако опциите а-в не са варианти във вашия случай, трябва незабавно да промените паролата си, за да предотвратите достъп на други хора до профила си и да не споделяте данните си за достъп с никого.  - Нападнах няколко варварски селища, но не получих Кехлибари. Защо?
  - Първо проверете докладите от битките си, за да разберете, дали сте получили Кехлибари или не (превъртете надолу по докладите, за да намерите тази информация). Ако сте намерили Кехлибар, атакувайки варварските селища, той ще бъде показан в доклада от битката.


  Важни са и следните точки:
  - Получавате Кехлибари само, ако спечелите битката (нереализираните и изгубените битки не се броят);
  - Цикълът за атаки срещу варвари започва всеки ден в 2 часа CET: може да се случи така, че някой да атакува варвари по това време и да получи нов Кехлибар за новия ден и съответно да не получи нищо в течение на деня, тъй като вече го е взел с първата атака за новия ден.
  • Ресурс Тюркоази

  - За какво са ми необходими Тюркоазите?
  Тюркоазите се използват за активиране на някои премии в играта, които дават различни предимства, като ускоряване на наемането на единици, по-бързо провеждане на проучвания или надстрояване на сгради, производство на повече ресурси и т.н.


  - Как мога да получа Тюркоази в играта?
  Тюркоазите са ценен ресурс, който може да бъде закупен с реални пари чрез платежната система на Тентлан. Също така можете да получите Тюркоази за изпълнение на някои задачи/ куестове, за потвърждение на имейл адреса си и за покана на приятели да играят Тентлан ("Настройки"<<"Поканете приятелите си"). Също така има шанс да спечелите Тюркоази чрез завъртане на Колелото на Цолкин (50 Тюркоаза в сребърния сектор и 200 Тюркоаза в златния сектор).

  - Тюркоазите ми са изчезнали, но аз не съм ги използвал. Къде са Тюркоазите ми???
  Тюркоазите не могат да изчезнат, освен ако не са били похарчени за нещо. Няма бъг, свързан с изчезване на Тюркоази, поне такъв не е открит досега.
  Най-вероятно Тюркоазите са похарчени за:
  - Добавяне на допълнителна поръчка към опашката (в този случай се появява прозорец със съобщение "Добавете тази поръчка към опашката за 10 TRQ - да / не);
  - Намаляване на времето за поръчка чрез кликване върху "-50%" в горния десен ъгъл на всяка поръчка;
  - или просто сте ги похарчили за нещо друго.