GYIK - 2. Nyersanyagok

  • Nyersanyag termelés

  - Hogyan termelhetek nyersanyagot a Tentlanon? Automatikusan termelődik?
  Nincs automatikus nyersanyag termelés a Tentlanon. Neked kell manuálisan beállítani/elindítani,betakarítani/ mind a négy nyersanyagtermelő épületedben. Jelenleg 4 termelési ciklus közül lehet választani: 10 perc, 1 óra, 4 óra, 8 óra.  A nyersanyagtermelés elkezdéséhez, válassz egyet a termelési ciklusok közül(10perc/1óra/4óra vagy 8óra) és kattints a "Termelés" gombra alatta. Ha ez meg van,akkor látni fogod a visszaszámlálást:


  Amint készen vannak a nyersanyagok a betakarításra néhány vagy az összes városodban,akkor városonként egy-egy piramis-ikon jelenik meg jobb oldalt az avatar képed alatt:

  (*Tapasztalataim szerint ez a jel csak akkor jelenik meg,ha éppen nem vagy az adott város városnézetében.Például ha épp a térképnézetben vagy egy másik városodban vagy,akkor fogja jelezni. Különben meg 1-1 felkiáltójel jelzi majd az adott nyersanyagtermelő épületeid mellett.)

  - Miért nincs automatikus nyersanyag termelés a Tentlanon?
  A manuális termelés előnye az, hogy a nyersanyagokat nem lehet kifosztani, amíg nem gyűjtötted be őket a saját nyersanyagtermelő épületeikből. Ez egy kiegészítő biztonsági funkció a Tentlanon,ami a nyersanyagokat biztonságban tartja.


  - Hogyan juthatok több nyersanyaghoz?
  Fejleszd a nyersanyagtermelő épületeket.Minden szintemelkedéssel növekszik a nyersanyagtermelés. Továbbá, barbárok támadásából is lehet szerezni nyersanyagokat (minnél magasabb szintű a barbár, annál több nyersanyaga van-viszont annál erősebb a védelme is). Ha elég erősnek érzed magad ahhoz, hogy megtámadd a közeli játékosokat, akiknek lehetnek nyersanyagai, akkor megpróbálhatod ezt a módszert is a nyersanyagszerzésre.


  - Mi a baj a nyersanyagtermelő épületeimmel, miért csökkent a termelés nagyon hirtelen?
  Ha észreveszed, hogy a termelés jelentős mértékben lecsökkent (15%-ra esett),akkor valószínűleg elfogyott a kukoricád és úgy próbáltál termelést indítani. Ennek elkerülése érdekében győződj meg róla, hogy mindig van kukorica a városodban, mielőtt a elindítod a termelést a nyersanyagtermelő épületeidben. Amikor begyűjtöd a nyersanyagokat, akkor érdemes a a kukoricát begyűjteni először, majd az egyéb nyersanyagokat (mészkő, obszídián, és kakaó), hogy megbizonyosodj arról, hogy mikor elindítasz egy újabb nyersanyagtermelést, akkor legyen kukorica a városodban.

  • Nyersanyagok küldése

  - Hogyan küldhetek nyersanyagokat más játékosoknak?


  Elég egyszerű: menj a térképre, és kattints annak a játékosnak a városára akinek a nyersanyagokat szeretnéd küldeni(vagy írd be a koordinátákat a koordináta menüben a térkép bal alsó sarkában). Ekkor feljön egy menü különféle opciókkal:

  Válaszd ki a "nyersanyag küldése" opciót, aztán néhány egységet amik a nyersanyagot szállítják majd ,valamint a küldendő nyersanyagot és kattints a "csapatok küldése" gombra.


  - Mik a nyersanyagszállítás követelményei?
  Egy 5. szintű piac szükséges mindkét városban:abban a városban ahonnan küldik és ott is ahova a nyersanyagokat küldik. (Ugyanez a szabály vonatkozik a nyersanyagküldésre akkor is,ha az adott játékos -egy másik- saját városának küldi a nyersanyagot).


  - Melyik egységek a legjobbak a nyersanyagok szállítására?
  Polom (2000 nyersanyag) és a Pochteca (10.000 nyersanyag) egyaránt jó választás. Viszont az összes többi egységnek (kivéve a kémeknek) van némi teherkapacitása is; Ezt a Jaguár Templomban minden egyes egység adatainál megtalálhatod,hogy melyik mennyit bír el.

  • Nyersanyagok: Kukorica

  - Mire tudom használni a Kukoricát?
  Kukorica egy nagyon fontos nyersanyag a város fejlődésben, például azt "eszik" az emberek(minden szabad népesség 1-egységet, és minden foglalkoztatott népesség 2 egység kukoricát eszik 1 óra alatt) és ily módon képesek feladataik ellátására a városban. Illetve kell kukorica az egységek képzéséhez, az egységek mozgatásához (kémkedés, támadás,nyersanyagszállítás, támogatás stb),egyes kutatásokhoz, rituálékhoz, és egyes épületek felépítéséhez is.


  - Miért fogy olyan gyorsan a kukorica?Ez normális?
  A játék elején ez teljesen normális, hogy a kukorica gyorsan fogy, mert a kukorica farm még nem olyan fejlett. Ahogy fejleszted a várost, folyamatosan fejleszd a kukorica farmod, annak érdekében, hogy növeld a kukorica termelésed. Továbbá a Mezőgazdaság kutatás minden egyes szintje után növeli a kukorica termelést 1% -kal.


  - Az igaz, hogy ha elfogy a kukoricám, akkor mindig kapok egy kis kukoricát ingyen?
  Ha elfogy a kukoricád,akkor az első héten még kapsz ingyen kukoricát amikor belépsz a Tentlanra,de utána már nem.(Első hét alatt a regisztrációt követő 7 valós idejű napot kell érteni)


  - Mi történik, ha elfogy a kukorica a városomban?

  • Ha nincs kukorica a városodban, akkor nem leszel képes mozgatni a csapataidat amik abban a városban vannak, mivel a csapatok mozgatása kukoricába kerül.
  • Ha az emberek kukorica nélkül maradnak, elkezdik elhagyni a várost (50 népesség alá nem csökken).
  • Továbbá, a nyersanyagtermelés lecsökken a szokásos termelés 15% -ára.
  • Az egységeid elkezdik elveszíteni a kitartásuk/életük/, bár ez nem történik meg azonnal. Körülbelül 5-6 nap elteltével,ha még mindig nincs kukorica a városban, a csapatok a végén elveszítik a teljes kitartásuk. Ilyenkor, ha valaki megtámad téged, akkor veszteség nélkül nyerni fog, mivel a csapataid képtelenek lesznek a harcra.

  A következő jel hívja fel a figyelmed a térkép és város ikonok alatt(a képernyő bal oldalán) a kukoricahiányra:  • Borostyánkő

  - Mire lehet használni a Borostyánköveket?
  Borostyánköveket elhasználhatod a Tzolkin keréken, ahol különböző díjakat lehet nyerni,valamint a Quetzal palotához is kell majd(ami a telepeshez,tehát az új falvak alapításához lesz szükséges.Az első szintjéhez például 4db borostyánkő, a másodikhoz 6db kell majd. Stb)


  - Hogyan juthatok Borostyánkőhöz?
  Borostyánköveket barbár falvak támadása közben szerezhetsz. A barbár falvak szintjének nincs jelentősége a borostyánkövek megszerzésében. Ami számít, az a csata kimenetele: ha nyersz, akkor kaphatsz egy Borostyánkövet,amit a Tzolkin keréknél találsz meg. Ebben az esetben a csatajelentésben is látni fogod:


  Amennyiben a barbár győz, és nem te, vagy döntetlennel zárul a csata, akkor próbáld meg újra :). Legalább egy Borostyánkő naponta garantált; ha nagyon szerencsés vagy, akkor van esélye, hogy több mint egy borostyánkövet találsz naponta (bár ez nem történik meg túl gyakran). Valamint a boltból is szerezhetsz Borostyánköveket türkizért a "Nyersanyagok" részlegben. Ezen kívül van egy kis esély, hogy Borostyánkövet nyerj a Tzolkin kereken. Illetve a meghívott játékosok után is kaphatsz borostyánkövet(erről több információt a "Beállítások" << "Hívd meg barátaidat" részben láthatsz).

  • Türkiz

  - Mire tudom használni a türkizt?
  Türkizzel egyes játékbeli prémium funkciókat tudsz bekapcsolni,amik bizonyos előnyöket adnak a játékban, mint például az egységek toborzásához, kutatási vagy épületek fejlesztési idejének a csökkentéséhez, vagy több nyersanyag termeléséhez,egységek vásárlásához stb.


  - Hogyan juthatok Türkizhez a játékban?
  Türkiz valódi pénzért vehetsz (ha rákattintasz a türkiz jelére a Tentlanban a nyersanyagsávban akkor bejön a türkiz vásárlási opció). Valamint néhány küldetés , az e-mail cím megerősítése és a játékba meghívott barátaid után is kaphatsz türkizt ("Beállítások" << "Barátok meghívása"). Valamint a Tzolkin Keréken is nyerhetsz türkizt (50 türkizt az ezüst szektorban és 200 türkizt az arany szektorban).


  Forrás:
  http://forums.en.tentlan.com/i…read/218-FAQ-2-Resources/


  Fapados fordítást végezte:
  Sairey


  Felhasznált eszközök:
  -Google Fordító
  -Józan paraszti ész
  -Minimális angol nyelv tudás


  Egyéb témák:
  -Nyersanyagtermelési folyamatok leállítása
  Amennyiben véletlenül rossz termelési ciklust válaszottál,lehetőséged van rá ,hogy leállítsd a termelést az adott nyersanyagtermelő épületedben a folyamatjelző melletti kis piros X-re kattintva,viszont az eddig eltelt idő után nem fogsz nyersanyagot kapni.


  -Kukoricahiány. Népességcsökkenés(Naptemplom óránkénti népességnövekedésének 25%-ával ?)Gyengülés hány százalékkal óránként?Csökken az egységek száma?Csak a szabad népesség fogy el?(Ezeket még tesztelem)